Samlet guide til taletidskort
Der er ingen tvivl om, at taletidskortet var det helt store dengang, at mobiltelefonen netop kom frem. Stort set alle mobiludbydere tilbød dem til deres kunder, og det var særligt i 1990’erne, at de havde deres storhedstid. Det var muligt at købe taletidskort alle steder, både i kiosker, på tankstationer og i de lokale supermarkeder, men i dag er virkeligheden en helt anden. Næsten alle udbydere sælger dem ikke længere, og det skyldes som regel, at det er alt for dyrt for udbyderne, og de tjener nærmest ikke noget på at administrere det. Det har også en stor betydning, at man som køber af et taletidskort ikke bliver registreret, hvilket vil sige, at udbyderne ikke kan friste den pågældende køber med gode tilbud på andre produkter. Disse brugere af taletidskort er altså anonyme, og dette er én af mange grunde til, hvorfor stort set alle danske udbydere er stoppet med at sælge dem.
Men hvad er et taletidskort egentlig? Med sådan et har du mulighed for at tanke eksempelvis din taletid og SMS’er op, og det gør du blot ved, at du skraber et lille felt på kortet, hvorefter en kode vil komme frem. Denne kode skal du angive til et telefonnummer – enten ved at ringe til det pågældende nummer eller ved at sende en SMS – og herefter er saldoen aktiveret. Det skal også nævnes, at ganske få udbydere også tilbyder taletidskort uden abonnement.
Hvad er en taletidskort startpakke?
Det skal dog nævnes, at det stadig er muligt at købe et taletidskort i dag på trods af, at flere og flere udbydere har droppet det, og du vil blandt andet kunne købe et taletidskort af TDC og et taletidskort af YouSee. Er du interesseret i at købe et, vil du som regel blive tilbudt en taletidskort startpakke. Denne pakke indeholder blandt andet data og et antal minutter til dit kort, og dette er en rigtig god idé, hvis du ønsker et taletidskort, eftersom du som regel vil spare masser af penge ved køb af en taletidskort startpakke. Det forholder sig nemlig sådan, at startpakken som regel giver dig taletid og en given mængde data til introduktionspris, hvorfor det kun kan anbefales, at man tager imod dette tilbud om en startpakke af den pågældende udbyder, da der altså er penge at spare for dig.
Det bør du vide om taletidskort med data
Der er rigtig mange danskere, der kun forbinder taletidskort med taletid, men det er faktisk også muligt at købe et taletidskort med data. I dag er det blevet mere og mere normalt for de danskere udbydere, at de tilbyder taletidskort, hvor data er inkluderet, og det er således en måde, hvorpå udbyderne forsøger at følge med tiden, når det kommer til det ellers meget gammeldags fænomen. Det er dog utroligt vigtigt, at man sørger for at være særligt opmærksom på, hvor meget man egentlig går og betaler hver måned for denne mængde data, i og med at det kan være meget dyrt. Du bør særligt være opmærksom på prisen på din data, når du opholder dig i udlandet, hvor du vil få brug for data, hvilket de fleste mennesker har, når de rejser. Så selvom at det umiddelbart lyder attraktivt at inkludere data i sit kort, bør man altså være særligt opmærksom på dette, da det hurtigt kan blive en utrolig dyr affære for dig.
Fordele
Det er som sagt stadigvæk muligt i dag at købe et taletidskort, og det kan du gøre i flere af landets kiosker selvom, at flere og flere af de store danske mobilselskaber er stoppet med det. Du vil nu blive præsenteret for forskellige fordele og ulemper, når det kommer til at købe et taletidskort, så du kan finde ud af, om det vil være det rette valg for dig.
Fordelen ved at investere i et taletidskort er, at man med en startpakke kan betale hele sit forbrug forud, og på den måde vil man aldrig blive overrasket over, hvor stor et forbrug man egentlig har og dermed også overrasket over en ubehagelig stor mobilregning. Det forholder sig nemlig sådan, at når du har brugt din taletid op, vil du ikke kunne bruge din mobil længere, hverken til at tilgå internettet eller til at sende beskeder. Det vil altså sige, at et taletidskort kan være den rette løsning for de mennesker, der eksempelvis ikke går og holder øje med deres forbrug hele tiden, og det kunne eksempelvis være børn. Det skal dog i denne forbindelse nævnes, at såfremt barnet bruger for meget data, vil det naturligvis også forhindre barnet i at ringe, hvilket kan være uhensigtsmæssigt i mange tilfælde.
Ydermere er det oplagt at have for de mennesker, der ikke bruger mobilforbindelse ret ofte. Mobilselskabernes abonnementer koster som regel et fast beløb hver måned, og herudover vil der også ofte være et oprettelsesgebyr, hvilket du således slipper for at skulle betale. Endelig skal det nævnes, at man kan bruge sit taletidskort til at styre andre enheder med såsom stikkontakter, fjernvarme og alarmer.
Ulemper
Ulemperne ved et taletidskort er, at det er langt dyrere at have sammenlignet med et ganske almindeligt telefonabonnement. Flere pristjek viser, at det hurtigt vil komme til at koste dig flere kroner i minuttet at tale i mobiltelefon, og det samme gør sig gældende ved brug af blot en enkelt megabyte data. Det vil altså sige, at det vil blive en utrolig dyr affære for dig, såfremt du snakker i telefon mere end en time om måneden, hvilket vel må være tilfældet for de fleste mennesker. Der er således ingen tvivl om, at der er rigtig mange penge at spare, såfremt du vælger at købe et abonnement, hvilket vel også må være grunden til, hvorfor ikke særligt mange danskere i dag har et taletidskort.
Hvordan kan man nemt finde et billigt mobilabonnement? Sammenlign mobilabonnementer her
Det er således ikke til at forudsige, hvad der vil blive af taletidskortet i fremtiden, men udsigterne ser bestemt ikke gode ud. De danske udbydere gør i hvert fald alt, hvad de selv kan, for at alle deres kunder køber et almindeligt abonnement i stedet, da det som sagt sjældent vil kunne betale sig for dem, da kunder med taletidskort, som allerede nævnt, er anonyme. De er således dårlige kunder, og derfor er taletidskortmarkedet netop blevet så lille og ubetydeligt, hvorfor det lige nu kunne se ud som om, at det bare er et spørgsmål om tid, før markedet forsvinder fuldstændigt.
Taletidskort er sjældent en fordelagtig løsning
Der er altså ingen tvivl om, at markedet for taletidskort er forsvindende lille, hvorfor flere og flere danske udbydere ikke længere sælger dem til forbrugerne. Det er eksempelvis ikke længere muligt at købe taletidskort af Telenor, og Telia stopper også deres salg. Dog kan det stadig være en attraktiv løsning for visse mennesker, og den største fordel ved dem er, at man udelukkende betaler for det, man bruger sin mobiltelefon til og ikke andet. Det kan eksempelvis være attraktivt for dem, der ikke bruger deres mobiltelefoner ret meget såsom børn eller ældre mennesker. Dog kan det sjældent være en fordelagtig løsning, hvis man har et mere almindeligt forbrug, og det kan altså hurtigt gå hen og blive utroligt dyrt. Her på Telefony kan du sammenligne mobilabonnementer og finde det abonnement, der passer bedst til dine behov.
Det vil altså sige, at såfremt du ringer, sender beskeder og tilgår internettet på normal basis, vil et taletidskort sjældent være den rette løsning for dig, og du bør i stedet kigge dig om efter et ganske almindeligt mobilabonnement. Det er også værd at have med i sine overvejelser, at netop flere og flere udbydere stopper med at tilbyde deres kunder taletidskort, hvorfor det i dag nærmest kun er kriminelle, der efterspørger dem, da man ikke behøver at identificere sig selv ved køb af disse. Det skal dog nævnes, at det er ved at blive ændret i flere lande, og i Sverige ønsker man eksempelvis at gøre det lovpligtigt, at man skal registreres ved køb af et taletidskort, og det er allerede gjort i lande som Tyskland, Norge, Spanien og Frankrig.
Overvej dit forbrug, inden du køber et taletidskort
Overvejer du stadigvæk et taletidskort frem for et ganske almindeligt abonnement hos din udbyder, bør du først og fremmest tænke over dit individuelle forbrug. Ganske vist er det smart, at man udelukkende betaler for sit forbrug med et taletidskort, men det er altså de færreste mennesker i dag, der bruger deres mobiltelefoner så lidt, at det rent faktisk vil kunne svare sig med et taletidskort frem for et mobilabonnement. Derfor bør man overveje grundigt forinden, hvorvidt det rent faktisk vil kunne betale sig, eller om du ikke i stedet vil ende op med en dyr mobilregning, hvilket vil være tilfældet for de fleste danskere.
Man må ganske enkelt blot erkende, at storhedstiden for taletidskortet er ved at være forbi, og det er netop også derfor, at flere og flere mobilselskaber i Danmark dropper deres salg af taletidskortet. Det er simpelthen for dyrt for både udbyderne og forbrugerne, og herudover er denne anonymitet omkring taletidskortene utroligt omdiskuteret og kontroversielt. Det kan derfor altid anbefales, at man køber et mobilabonnement i stedet for det gammeldags taletidskort.